Welkom op HEMbrug

HEMbrug is een uniek gebied binnen de metropoolregio Amsterdam.

Alles ademt hier creativiteit, dynamiek en de belofte van een nieuwe wereld uit. Het is een industrieel landschap waar de verbeelding wordt geprikkeld. Waar verleden, heden en toekomst hand in hand gaan. Waar cultuur, design, werken en recreëren samenkomen in een bruisende en bosrijke omgeving. In de toekomst is er ruimte voor 1000 unieke woningen. De vele evenementen en festivals die momenteel op het HEMbrug plaatsvinden tonen aan: HEMbrug bruist en is nog maar net begonnen.

Stip op de horizon

Het Rijksvastgoedbedrijf is nu nog eigenaar van het HEMbrug, maar sinds 1 maart jl. staat het gehele terrein te koop. De afgelopen jaren is het terrein flink onder handen genomen door het Rijksvastgoedbedrijf in samenspraak met provincie en gemeente.
Er is stevig geïnvesteerd in de kwaliteit van HEMbrug. Het terrein is toegankelijk en veilig gemaakt. De bodem is gesaneerd, gebouwen zijn wind- en waterdicht gemaakt en er is stroom, water, riolering en (deels) glasvezel aangelegd. Tijdens het verkoopproces wordt actief doorgegaan met het opknappen van HEMbrug, zodat de nieuwe eigenaar de cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten optimaal kan benutten.
HEMbrug is een monumentaal gebied vol buitenkansen. Het Rijk, de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland zetten de bijzondere kwaliteiten van HEMbrug in om het unieke terrein nog mooier maken.

Stand van zaken

Maar liefst 14 serieuze consortia zijn in de race om het Hembrugterrein in Zaandam te mogen ontwikkelen. Daarin zitten zowel Nederlandse als buitenlandse partijen. De partijen hebben hun interesse in dit unieke gebied getoond. Een paar jaar geleden was het nog een veel te groot project voor de markt.
Nu ruim 42 ha. grond, ruimte voor 180.000 m2 vloeroppervlak en 50 monumenten, soms nog een bouwval. Dat kon de markt toen niet aan. De 14 consortia hebben in september 2017 hun strategieën voor de toekomst van het terrein gereed. Er moet een mix ontstaan van wonen, werken, recreëren, horeca, design en cultuur. De partijen met de beste plannen kunnen daarna een bod op het gebied doen.

Volop natuur!

Het groen, het bos en de ligging aan het water maken HEMbrug tot een aantrekkelijke en inspirerende plek. Voor een succesvolle verdere ontwikkeling van het gebied, moet dit groene karakter overeind blijven. Het behoud van het bos als erfgoed en als ‘groene kern’ van het gebied.