Hembrug in Ontwikkeling

De visie op de (her)ontwikkeling van Hembrug staat beschreven in het vastgestelde Masterplan Hembrug. Na de vaststelling van dit plan op 22 april 2021, volgt een aantal kaderdocumenten voor het terrein zoals het Mobiliteitsplan, het Masterplan Openbare Ruimte en het Beeldkwaliteitsplan. Parallel werken we het noordelijk deel van Hembrug uit in een stedenbouwkundig plan en een bestemmingsplan. En aansluitend voor het zuidelijk deel. 

De belangrijkste documenten op dit moment zijn het (vastgestelde) Masterplan Hembrug en bijbehorend rapport van het participatietraject dat we in 2020 hebben doorlopen met bewoners en ondernemers op en rondom het Hembrugterrein en anderzijds geïnteresseerden in de transformatie van het terrein. 

Ook de planning voor de gehele ontwikkeling en het Hembrug Youtube-kanaal vind je op deze pagina. 

Masterplan hembrug

In het vastgestelde Masterplan Hembrug staat de visie op de (her)ontwikkeling van Hembrug op hoofdlijnen beschreven. Het schept kaders voor de ontwikkeling van het gebied als totaal. In 2020 hebben bewoners en ondernemers op en rondom het terrein en anderzijds geïnteresseerden met ons meegedacht over het Masterplan Hembrug.

Download het Masterplan Hembrug (vastgesteld 22-04-21)
Download het rapport van de participatie op het Masterplan Hembrug.

Benieuwd naar de presentatie van het Masterplan Hembrug aan de gemeenteraad? Bekijk de video via deze link.

Documenten gemeente
De gemeentelijke documenten staan ook online. Hier vind je onder andere het raadsvoorstel en het document mbt de kernkwaliteiten en richtlijnen voor het Hembrugbos. 

Terugblik bijeenkomsten

28 juni - meedenkavond stedenbouwkundig plan

Met een klein gezelschap van (toekomstige) buren en bewoners is het stedenbouwkundigplan voor het noordelijk deel doorgesproken. Een belangrijk bespreekpunt was hoe de hogere gebouwen zich verhouden tot de bestaande omgeving. Momenteel wordt gewerkt aan een 3D-model van het plan, waarmee dit soort vragen beter beantwoord kunnen worden. We hopen na de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven.

28 april - meedenkavond 'Water, natuur en bomen'

Op donderdag 28 april hebben we een digitale sessie gehad met ca. 10 deelnemers (21 aanmeldingen). Projectmanager Klaas van de Belt heeft met een team van experts van Royal Haskoning DHV, Arcadis en Cobra een toelichting gegeven op de onderzoeken die gedaan zijn naar hoe het terrein in elkaar steekt. De experts namen de deelnemers mee in hoe de waterstructuur is van het terrein, welke (beschermde) diersoorten je tegenkomt en hoe het onderzoek naar de bomen op het terrein wordt uitgevoerd. Na een korte presentatie per onderdeel was er gelegenheid voor de deelnemers om vragen te stellen aan de experts. De onderzoeken worden de komende periode verder vervolgd. Daarna gaan we starten met plannen maken voor de invulling van de openbare ruimte. 

19 april - meedenkavond 'mobiliteit'

Op maandag 19 april hebben we een leuke, interactieve avond gehad. Er waren 19 aanmeldingen en uiteindelijk 8 deelnemers. Projectmanager mobiliteit Jurrien de Jong met een team van experts, van Goudappel Coffeng, heeft het mobiliteitsplan in wording gepresenteerd. Vervolgens zijn we met aanwezige ondernemers en geïnteresseerden in gesprek gegaan over verschillende dilemma's ten aanzien van openbaar vervoer, logistiek en parkeren. Thema's die aan de orde kwamen waren parkeren, piekbelasting, laden&lossen, doorstroming op het terrein, fietsverbinding en pontverbinding. Het gesprek over mobiliteit krijgt vervolg tijdens Aan de Hembrugtafel op 23 juni as. Bekijk hier de samenvatting >>

31 maart - 1e editie 'Aan de Hembrugtafel'.

Bekijk hier de video. De antwoorden op de veelgestelde vragen van deze avond zijn te bekijken in dit document.

Gebiedsidentiteit Hembrug

Voor de gebiedsidentiteit van het nieuwe Hembrugterrein hebben we een beknopt Merk Handboek gemaakt. Deze omvat de inspiratie, het strategische vertrekpunt, de kernwaarden en de visuele identiteit. 

Dit strategische merkplatform is in samenspraak met alle Hembrug betrokkenen gedefinieerd. 

Bekijk het Merk Handboek >>

mobiliteitsplan hembrug

De Doorkijk op het Mobiliteitsplan schetst een beeld van het Mobiliteitsplan in wording op hoofdlijnen. Op basis van de opmerkingen en suggesties van ondernemers, gebruikers en bewoners op en rondom het Hembrugterrein wordt het Mobiliteitsplan afgerond en aansluitend in procedure gebracht voor besluitvorming door de gemeente Zaanstad (prognose 3e kwartaal 2021).

Bekijk de Doorkijk op het Mobiliteitsplan >>

Planning ontwikkeling hembrugterrein

Hieronder vind je op hoofdlijn de planning voor de hele ontwikkeling van het Hembrugterrein. Voor wie graag meer wil weten over de gefaseerde aanpak en een toelichting op de planning wil lezen, kun je hier de Procesbeschrijving Ontwikkeling Hembrugterrein downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ongeldige invoer

HEMBRUG ZAANDAM B.V.

Verloren Spoor 1
1505 RB Zaandam

085 023 9496
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.