Wonen in het bos: nieuwbouwproject Blok 16 en 17 uitgelicht

We zijn gestart met de ontwikkeling van de eerste fase woningbouw voor het noordelijk deel van Hembrug. In dit artikel gaan Marco Rats en Lieke Lohmeijer van LEVS architecten en Sabine Kramer van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling in op de gebouwontwerpen van Blok 16 en 17.

De ontwikkelcombinatie ABC Vastgoed, LIFE NL en Ten Brinke (tezamen Hembrug Zaandam BV) is op basis van de vaststelling van het stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan voor het noordelijk deel van Hembrug gestart met de ontwikkeling van de eerste fase woningbouw. Voor de eerste nieuwbouwprojecten zijn drie architectenbureaus geselecteerd met elk een eigen signatuur: Moke Architecten, MIX architectuur en LEVS architecten. Eerder spraken we Moke Architecten over het ontwerp van Blok 1. In dit artikel gaan Marco Rats en Lieke Lohmeijer van LEVS architecten en Sabine Kramer van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling in op de gebouwontwerpen van Blok 16 en 17. Volgens planning gaat de bouw in 2024 starten. 

Wonen in het bos
In het ontwerp van Blok 16 en 17 is geanticipeerd op de monumentale panden, maar bovenal op het thema ’wonen in het bos’. Marco Rats en Lieke Lohmeijer, senior architect en ontwerper bij LEVS architecten lichten toe: “Drie van de vier zijden van beide gebouwen grenzen aan het bestaande bos. Zo staan ook de buitenruimtes helemaal in het teken van groen. Mensen die op de begane grond wonen, lopen vanuit hun woning zo het bos in. Het bestaande groen is tussen de twee gebouwen doorgetrokken door middel van wadi’s, groene greppels waar het hemelwater de grond in kan trekken. Dat hebben we enerzijds gedaan om de bestaande bomen op de juiste hoogte te laten staan en anderzijds levert het een mooie scheiding op tussen de twee gebouwen, dat zorgt voor privacy en voor gemeenschappelijk gebruik.”
Over het ontwerp van Blok 16 en 17 vertellen Marco en Lieke verder: “We hebben ons laten inspireren door de ziel van deze unieke plek. Blok 16 heeft een zaagtanddak geïnspireerd op het Hembrugterrein. Het gebouw heeft een sterke horizontale belijning door verspringende balkons rondom het gebouw. Blok 17 refereert qua volume en vorm aan het naastgelegen rijksmonument Gebouw 320. Het ontwerp van dit gebouw hebben we een menselijke maat gegeven met versprongen dakterrassen. Het oogt daardoor bovendien heel monumentaal. De gevelmaterialen weerspiegelen de combinatie natuur en industrie, met bamboe en kokosvezel enerzijds en keramiek anderzijds.” Het contrast tussen beide gebouwen is in alle opzichten groot: in vorm, kleur, grootte en hoogte, maar tegelijkertijd ook heel passend bij de locatie.

Een woonomgeving met karakter
In Blok 16 en 17 komen appartementen van verschillende formaten. De groene ruimte tussen de twee gebouwen in vormt een plek waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden en gespeeld kan worden. “Dat de woonbeleving in deze gebouwen bijzonders wordt, staat vast”, vertelt Sabine ter afsluiting. “Het is best een groot terrein en iedere plek heeft zijn eigen kenmerken daarin. Dat geeft een unieke sfeer. De combinatie van natuur en geschiedenis maakt het een plek met heel veel karakter.”