Enclave op Hembrug
14 maart 2024

Eerste bewoners trekken in de Enclave!

Een ‘collectieve particuliere opdrachtgeversgroep’ van in totaal 52 ‘Hemburgers’ zijn al geruime tijd druk met de uitvoering van renovatie- en restauratiewerkzaamheden aan de bestaande gebouwen in de Enclave op Hembrug. We spraken Jaap Hermans, een van de eerste bewoners, over zijn woondroom en -ervaringen.
Lees meer
Impressie nieuwbouwontwerp Blok 16 en 17
3 januari 2024

Wonen in het bos: nieuwbouwproject Blok 16 en 17 uitgelicht

We zijn gestart met de ontwikkeling van de eerste fase woningbouw voor het noordelijk deel van Hembrug. In dit artikel gaan Marco Rats en Lieke Lohmeijer van LEVS architecten en Sabine Kramer van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling in op de gebouwontwerpen van Blok 16 en 17.
Lees meer
14 december 2023

Koop-/realisatieovereenkomst getekend: 260 sociale huurwoningen op Hembrugterrein in Zaandam

In opdracht van woningcorporatie Rochdale worden 260 sociale huurwoningen gebouwd op het Hembrugterrein in Zaandam.
Lees meer
Terugblik boom-oogstdagen
4 december 2023

‘Geen black maar GREEN Friday!’

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november was het tijd voor de tweede editie van de boom-oogstdagen op het Hembrugterrein. Ondanks het gure Hollandse weer stond er een enthousiaste groep vrijwilligers klaar om de schop in de grond te steken. Bomen uit het noordelijk deel van Hembrug werden geoogst om op een andere plek in Zaanstad een nieuw thuis te krijgen.
Lees meer
25 oktober 2023

Terugblik inloopavond planuitwerking noordelijk deel

Op maandagavond 9 oktober jl. organiseerde Hembrug Zaandam B.V. een inloopavond over de stand van de planuitwerking van het noordelijk deel van het Hembrugterrein. De gehele terugblik en gepresenteerde panelen vind je hier.
Lees meer
30 augustus 2023

Blije bijen en imker op Hembrug

Op het grasveld rondom de voormalige proevenloods en valtoren staan de bijenstallen van imker Robert Kutschenreute (Urban Bee). Het gaat gelukkig goed met de bijen die zich op het Hembrugterrein hebben genesteld. Robert vertelt ons over zijn grote hobby: imkeren.
Lees meer
6 juli 2023

Kennismaken met Klaas en duurzame infrastructuur op het Hembrugterrein

We maken kennis met Klaas van de Belt, projectmanager infrastructuur op het Hembrugterrein. Hij vertelt over zijn werkzaamheden en zijn rol in de ontwikkelingen op het terrein.
Lees meer
13 juni 2023

Bestemmingsplan Hembrugterrein onherroepelijk

Een belangrijke mijlpaal is bereikt. Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is onherroepelijk.
Lees meer
2 mei 2023

Start eerste fase woningbouw-ontwikkeling op Hembrugterrein

De ontwikkelcombinatie ABC Vastgoed, LIFE Europe en Ten Brinke (tezamen Hembrug Zaandam BV) is op basis van de vaststelling van het stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan in 2022 voor het noordelijk deel van Hembrug gestart met de ontwikkeling van de eerste fase woningbouw.
Lees meer
20 FEBRUARI 2023

500 boompjes op het Hembrugterrein geoogst voor herplant in Zaanstad

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn er op het Hembrugterrein zeker 500 kleinere en niet-kapvergunningsplichtige zaailingen geoogst en herplant. Dit was een initiatief van Hembrug Zaandam B.V. samen met Groen Zaans en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek. In plaats van kappen en het terrein daarna bouwrijp maken, worden goed verplaatsbare boompjes en zaailingen eerst ‘geoogst’.
Lees meer
15 februari 2023

Vanaf 14 februari rijdt buurtbus 456 over het Hembrugterrein

Voortaan rijdt buurtbus 456 via de Middenweg op het Hembrugterrein en stopt halverwege bij de nieuwe bushalte ter hoogte van parkeerveld P6 en de Projectfabriek. Hiermee komt de route buitenom van Havenstraat tot Hemkade te vervallen. De eerste buurtbus is afgelopen dinsdag 14 februari feestelijk ontvangen op Hembrug.
Lees meer
19 december 2022

Hembrug brood en bier

In samenwerking met Paul Riteco vanuit Brouwerij Hoop hebben Joris Laarman (Designer/Kunstenaar op het Hembrugterrein) en Krijn ’s Gravemade (net als Joris toekomstig bewoner van de Enclave) een speciaal Craftbier ontwikkeld en gebrouwen; Hembrew!
Lees meer
19 december 2022

Update bestemmingsplan noordelijk deel Hembrug

Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is in oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad van Zaanstad en is aansluitend voor zes weken ter visie gelegd.
Lees meer
18 december 2022

Aanvraag kapvergunningen noordelijk deel

Voor het noordelijk deel van Hembrug is een stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan vastgesteld door gemeente Zaanstad.
Lees meer
17 oktober 2022

Mobiliteitsplan Hembrug vastgesteld

De gemeenteraad van Zaanstad heeft het mobiliteitsplan voor het Hembrugterrein vastgesteld. In samenwerking met gemeente Zaanstad wordt een investeringsagenda voor de komende jaren opgesteld en een aantal mobiliteitsprojecten opgestart. Een greep uit de verschillende mobiliteitsprojecten lees je hier.
Lees meer
22 september 2022

Bestemmingsplan noordelijk deel en Beeldkwaliteitsplan Hembrug naar gemeenteraad

Het college heeft het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein goedgekeurd.
Lees meer
16 september 2022

KOOIJ nieuwe eigenaar Gebouw 269 Hembrugterrein

Op donderdag 15 september heeft de ontwikkelcombinatie ABC Planontwikkeling, LIFE Europe en Ten Brinke (tezamen Hembrug Zaandam B.V.) het eigendom van Gebouw 269 op het Hembrugterrein overgedragen aan kunstenaar/ondernemer Dirk van der Kooij.
Lees meer
8 september 2022

Stand van zaken plannen Hembrug - september

De huidige stand van zaken rondom ontwikkelingen van het Hembrugterrein lees je hier.
Lees meer
25 juli 2022

Nieuwe QR-route brengt Hembrugterrein tot leven

Op maandagmiddag 18 juli was de feestelijke onthulling van de nieuwe QR-route die Jos van Rijn ontwikkelde in samenwerking met Stichting Zaans Museum, Stichting Marketing Zaanstreek en Hembrug Zaandam B.V.
Lees meer
21 juli 2022

Terugblik meedenkavond Hembrugbos

Op donderdagavond 7 juli organiseerde de gemeente Zaanstad een meedenkavond voor de toekomstige inrichting van het Hembrugbos. Deze meedenkavond vond plaats bij de open plek in het Hembrugbos. De volledige terugblik lees je hier.
Lees meer
15 juli 2022

Mobiliteitsplan Hembrug: minder auto's, meer fietsen en openbaar vervoer

In de toekomst komen meer mensen op de fiets, lopend of met het openbaar vervoer naar het Hembrugterrein en minder mensen met de auto. Dat is een van de ambities in het Mobiliteitsplan Hembrug, dat hiermee helemaal in lijn is met het gedachtegoed zoals vastgelegd in het Zaans Mobiliteitsplan.
Lees meer
30 juni 2022

Terugblik Symposium (kunst)programmering bestaande gebouwen Hembrug

Op donderdagmiddag 23 juni vond het Symposium “(kunst)programmering in bestaande gebouwen op Hembrug” plaats. Tijdens het symposium, voorafgaand aan de opening van BIG ART in de Projectfabriek, is gesproken over de (toekomstige) invulling van de bestaande gebouwen op Hembrug.
Lees meer
31 maart 2022

Nieuwe mijlpaal in ontwikkeling Hembrugterrein

Het college van de gemeente Zaanstad heeft groen licht gegeven voor het verder in procedure brengen van het ontwerpbestemmingsplan voor het noordelijk deel van Hembrug én het Beeldkwaliteitsplan Hembrug.
Lees meer
11 maart 2022

Stedenbouwkundig plan noordelijk deel vastgesteld

Na het Masterplan Hembrug, vastgesteld door de gemeenteraad op 22 april 2021, is op 8 maart jl. het Stedenbouwkundig plan voor het noordelijk deel vastgesteld door het College van B&W van de gemeente Zaanstad. Bezwaren van bedrijven uit het havengebied maakten dat er opnieuw naar de programmering van het Hembrugterrein is gekeken. Het antwoord op deze bezwaren is gevonden in het verschuiven van de woningbouw ten opzichte van de eerdere planvorming. Dat betekent dat het merendeel van de woningen wordt gebouwd in het noordelijk deel van Hembrug.
Lees meer
18 februari 2022

Stand van zaken plannen Hembrug - februari

Op dit moment zijn we bezig met het afronden van de verschillende planproducten voor Hembrug zodat deze aansluitend in procedure gebracht kunnen worden voor vaststelling door de gemeente Zaanstad. De huidige stand van zaken lees je hier.
Lees meer
18 februari 2022

Geschiedenis Hembrug gebouwen binnenkort toegankelijk dankzij speciale QR-route

Sinds 2016 werkt Jos van Rijn op Hembrug, waarvan de laatste jaren als project assistent voor Hembrug Zaandam, die – zo grapt hij – het terrein aankochten met hem erbij. In de zomer gaat hij echt met pensioen. Hij deelt hier zijn verhaal met ons.
Lees meer
17 december 2021

Van havenschool tot terreinpolitie; de Hembrug carrière van George Thiel

In de reeks HemBurgers maken we kennis met de buren van en gebruikers op het Hembrugterrein. Dit keer deel twee van het verhaal van George Thiel.
Lees meer
13 december 2021

Denk je mee over het Hembrugbos?

Op maandag 20 december kun je tijdens een digitale bijeenkomst van 19.30 - 21.30 uur meedenken over het Hembrugbos.
Lees meer
25 november 2021

Meedenken over het Hembrugbos

Op maandag 20 december organiseert de Gemeente Zaanstad een digitale meedenkavond over het Hembrugbos.
Lees meer
23 november 2021

Buurtborrel

Voor bewoners (Havenstraat/Hemkade) en de ondernemers op het Hembrugterrein is op zondag 24 oktober een buurtborrel bij Bind georganiseerd.
Lees meer
18 november 2021

HemBurgers | 'Dit is gewoon mijn plekkie’ - George Thiel (Deel 1)

In de reeks HemBurgers maken we kennis met de buren van en gebruikers op het Hembrugterrein. Dit keer George Thiel. Voor hem is Hembrug de thuishaven - 'dit is gewoon mijn plekkie'. Zijn hele leven woont hij al vlakbij het Hembrugterrein en op verzoek deelt hij met ons zijn verhalen.
Lees meer
5 oktober

Denk je mee over de beeldkwaliteit van Hembrug?

Op donderdag 14 oktober gaan we graag met jou in gesprek over de beeldkwaliteit van de gebouwen op Hembrug en op dinsdag 26 oktober doen we dat over de openbare ruimte op Hembrug.
Lees meer
5 oktober

THEATER PREMIERE ‘HOTEL WONDERLAND’ BINNENKORT TE BELEVEN OP HEMBRUG

In aanloop naar de première van het allereerste ‘onderdompel theater van Nederland’ spreken we mede-eigenaar Michel Groenenstijn over dit voor ons land unieke immersive theaterconcept. Want wat in Amerika en Engeland al een ware hype is, kan Nederland vanaf 13 november op het Hembrug-terrein in Zaandam beleven. En dat dat bijzonder is, vertelt Michel ons graag.
Lees meer
5 oktober

‘HET GEHEIM VAN HOLLAND’ - WAT SPEELDE ZICH AF OP HET HEMBRUGTERREIN?

Vanaf nu te bestellen; het boek ‘Het geheim van Holland’ over de geschiedenis van het Hembrugterrein dat meer dan een eeuw was afgesloten van de buitenwereld. Auteur Adrienne Quarles van Ufford sprak verschillende oud werknemers van Eurometaal, de vroegere Artillerie-Inrichtingen; de wapen- en munitiefabriek waar mensen onder strikte geheimhoudingsplicht werkten. Hun verhalen staan centraal in haar nieuwste werk dat leest als een spannend jongensboek vol historische feiten. Een echte must-read dus voor iedereen die het Hembrugterrein een warm hart toedraagt.
Lees meer
24 augustus

Open Monumentendag 11 september

Tijdens de Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september hun deuren voor publiek. Ook het Hembrugterrein doet mee!
Lees meer
8 augustus 2021

Open dagen studio residentie in gebouw 269

- NIEUWE DATA open dagen - Op 29 mei openden de deuren van gebouw 269, ofwel ‘Magazijn de Dood’. Het pand stond lange tijd leeg, maar komt nu weer tot leven door de groep van internationale kunstenaars die hier is neergestreken onder de naam ‘DOOResidency’. Lees snel verder wanneer de open dagen van augustus & september plaatsvinden!
Lees meer
21 juni 2021

Buitenexpositie ArtZaanstad

Galerie Artzaanstad viert dit jaar het leven en werk van de in 2019 overleden beeldhouwer Hans Blank op het Hembrugterrein. Bekijk van 4 juli t/m 20 november de beeldentuin met 10 monumentale sculpturen, passend bij de geschiedenis van het terrein.
Lees meer
25 mei 2021

Groen licht voor Enclave

Maandag 18 mei heeft de gemeente Zaanstad een onherroepelijke woonbestemming voor de Enclave op het Hembrugterrein toegekend. Dit betekent dat de woongroep van 52 'Hemburgers' plannen kan gaan maken voor de renovatie van de collectieve gebouwen. “Het is altijd onze droom geweest om met een groep gelijkgestemden te wonen en werken op zo’n inspirerende plek in het groen. We komen nu echt een stapje dichterbij!”
Lees meer
25 mei 2021

6e editie Hembrug Happening

De organisatie van festival Hembrug Happening staat te trappelen. Zou zomer 2021 dan eindelijk het moment zijn waarop het feest weer los kan barsten? Peter Sikkes, initiatiefnemer van Hembrug Happening, doet niets liever dan mensen uit Zaandam en omgeving met elkaar verbinden en zit barstensvol plannen.
Lees meer
21 mei 2021

XL kunstinstallaties in de Project.Fabriek

Elk jaar strijkt BIG ART met tientallen kunstenaars neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam. Dit najaar zal de beurs voor de derde keer plaatsvinden in de Project.Fabriek op het Hembrugterrein. We spraken Wieteke van Hecke, producer van het BIG ART evenement, over de spanning en sensatie rondom het organiseren van een grootschalige pop-up beurs.
Lees meer
23 april 2021

Gemeenteraad oordeelt positief over Masterplan Hembrug

Donderdag 22 april heeft de gemeenteraad van Zaanstad het Masterplan Hembrug vastgesteld. Dit betekent dat Hembrug Zaandam B.V. aan de slag kan met de verdere uitwerking van haar plannen voor de herontwikkeling van Hembrug, te beginnen in het noordelijk deel.
Lees meer
8 april 2021

TEN BRINKE STAPT IN GEBIEDSONTWIKKELING HEMBRUG ZAANDAM

Ten Brinke Vastgoedontwikkeling is als derde partij toegetreden tot Hembrug Zaandam BV. Daarmee bestaat de ontwikkelcombinatie voor de herontwikkeling van Hembrug in Zaandam uit ABC, LIFE Europe en Ten Brinke.
Lees meer
30 maart 2021

Een nieuwe stap voor het Hembrugterrein: Masterplan Hembrug

Het Masterplan Hembrug ligt op 22 april ter besluitvorming bij de gemeenteraad van Zaanstad. Naar aanleiding van het meedenkproces in 2020 hebben we het Masterplan nog op onderdelen aangepast.
Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Mocht je op zoek zijn naar eerdere nieuwsbrieven? Kijk dan hier.

HEMBRUG ZAANDAM B.V.

Verloren Spoor 1
1505 RB Zaandam

085 023 9496
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.